Те успяха да осигурят храна и вода на всички, които се борят вече два дни със стихията...

„Това, с което успяхме да помогнем на планината, са две ръце, една лопата и много воля и усилия". Такива бяха думите на един от доброволците, включил се в погасяването на огнената стихия, която вилнее вече втори ден на Витоша. Екипът на форум „Офроуд България" бяха пък организацията, която най-много помогна на властите. 

От форума заявиха, че организацията по потушаване на пожара е на доста добро ниво. „Проблемът не е в човешкия ресурс, а да се осигурят адекватни подходи към огнището", споделиха от там. Те успяха да осигурят храна и вода на всички, които се включиха в погасяването на стихията. 

Повече от четири часа е бил преходът, който над 50 доброволци трябваше да извършат, за да достигнат до пожара. Те приканиха всички, които имат възможност да се включат и да помогнат, за да се спаси гората. „Моля ви, нека не даваме повод на онази част от обществото, която не знае и не осъзнава защо така ревностно защитаваме горите, да кажат къде са тези хиляди природозащитници, които дни на ред блокираха „Орлов мост".

Ситуацията е сложна, тъй като вятърът непрекъснато сменя посоката си, заяви зам.-директорът на  Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението " Васил Василев. Въпреки това органите стараят да овладеят стихията, тъй като е още рано, за да се каже, че пожарът е овладян напълно. Горящата местност е с големи наклони, което допълнително усложнява погасяването му.

Хеликоптерите осъществява водопускане от около 7.00 часа. Вторник се очаква да се присъедини и друг цивилен вертолет, който е предоставен от частна фирма.

Междувременно вътрешният министър Цветанов категорично отрече мълния да е причинила пожара. Интересен случай разказаха метни хора, според които изсъхналата голяма част от дърветата, вследствие на смерч от 2001г., са имали нужда от малка искра, за да се разрази огромен пожар. Разследването все още продължава, докато не бъде потушена напълно стихията, едва след което биха могли да се установят причините.

 

Целия разговор вижте във видеото.