С помощта на Нова ТВ подмамен от работодател младеж подаде жалба в инспекцията по труда...

 

Дори при сезонно наемане, трудовият договор е задължителен още в първия ни работен ден, съветват от инспекцията по труда. През лятото много безработни, а и млади хора успяват да намерят сезонна работа в курортите. Не всички работодатели обаче са достатъчно коректни.

 

Поредният пример е с 19-годишно момче от Перник, което потърси Нова ТВ, за да разкаже за преживяванията си. Той не е получил договор и не му е платено. Освен това твърди, че работодателят му го набил, когато се опитал да си търси правата.

 

Даниел започнал работа като сервитьор в семеен хотел в Синеморец на 18 юни. С парите искал да си плати семестър в университета. Не иска да снимаме лицето му, защото се срамува.

 

Той сподели, че уговорката с работодателя е била за 20 лева на ден, с трудов договор, подсигурени храна и спане. Когато пристигнал в курорта не получил договора, нито трудовата характеристика, но взели документите му.

 

Младежът разказва, че ангажиментите не свършвали с това да сервира на гостите. От него поискали да се занимава и със санитарни дейности като миене на тоалетни, събиране на боклука, миене на стълбицата, разтоварване на стока и други.

 

Работил без почивен ден от  7.30 часа сутринта до след полунощ. В неделя Даниел се уверил, че няма да получи трудов договор и заявил, че напуска. Не му платили, а дори успели да го набият, допълни момчето.

 

Със съдействието на Нова ТВ младежът подаде жалба в областната инспекция по труда.

 

От там коментираха, че е практически невъзможно да му се помогне, защото той реално не е бил в трудови правоотношения, а и не работи вече там.

 

Липсата на договор ще ви изправи и пред невъзможност да си потърсите заплатата, ако работодателят не пожелае да ви я изплати в края на месеца или сезона.

 

Сигнали за нарушения на трудовото законодателство се подават в Главната инспекция по труда. Там може да се оплачем, ако ни предлагат работа без договор, работодателят ни бави заплатата, не внася социални осигуровки или не ни плаща допълнително за извънредни часове. Приемат се и сигнали за лоши условия на труд.

 

Жалбите могат да бъдат подавани на горещия телефон - 0700 17 670 и в дирекциите на „Инспекцията по труда" по места.

 

От началото на годината до края на май са приети над осем хиляди сигнала.

 

Санкциите при нарушение на трудовите права са от 1500 до 15 хиляди лева.

 

Репортер: Цеца Алексова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.