Тя е намерена край пловдивското село Храбрино...


Открита е колата на охранителят Георги Енев, с която той се опитал да избяга, след като задигнал над един 1.5 млн. лева от инкасо автомобил. До момента няма данни той да е напускал страната. Това съобщиха за Новините на Нова от прокуратурата.

Междувременно се оказа, че шофьорът, който вече се укрива четвърти ден, е откраднал дори повече от милион и половина. Точната сума е около 1 640 000 лева, разкриха разследващите.

От прокуратурата уточниха, че Енев не е имал съучастник, а грабежът е бил предварително планиран.

Последният човек,  който вижда охранителя в деня на грабежа, е Албена Иванова. Пред нейния офис Енев спрял инкасо автомобила и нарочно оставил двигателя включен, за да не се задейства паник-бутона.

 „Видях само един силует. Видях, че е млад човек, но какъв е, що е, даже и не знаех, че има и втори човек. Просто колата бегло мина покрай мен. После разбрах, че са били двама души, но аз лично видях само един човек, който караше. Предположихме, че са слезли, за да си купят нещо набързо, но видяхме, че не е така, защото мина доста време - 10-15 минути и повече, след това половин час, след това видях, че дойдоха полицаите", разказа очевидецът.

На същата улица бил паркиран и личният автомобил на Георги. Именно в него той прехвърлил парите от инкасото. След това потеглил с колата си към пловдивското село Храбрино, разказват разследващите. По пътя е засечен от охранителни камери. Записите показват, че е бил сам в автомобила.

Зам.-окръжният прокурор на Пловдив – Галин Гаврилов разказа, че нищо от откраднатото не е намерено в открития автомобил.

Полицията е претърсила цялото село, включително частните хотели и хижите, разположени на километри от Храбрино.

 „Като изпълнение е замислено добре. То е елементарно и простичко, но колкото е по-просто, явно толкова по-добре са се случили нещата за самия извършител", коментира зам.-окръжният прокурор.

Заплатата на Георги Енев като охранител в инкасо фирмата е била между 500 и 600 лева. Имал е  да връща на три банки кредити в размер на 80 хиляди лева.

Галин Гавраилов коментира, че тъй като плащанията по кредитите са надвишавали месечните доходи на Георги Енев, то един от вероятните мотиви за извършването на обира е покриването на задълженията му.

Ако Георги Енев бъде задържан и осъден, той може да излежи присъда от 10 до 20 години.

Репортер: Благой Бекриев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.