Вижте историите на Агорастос Акис и Михайлис Папанастасиу...

Заради икономическата, а и политическа криза, много гърци преместиха бизнеса си в България. След като проблемите в Атина тръгнаха към разрешаване, решихме да проверим склонни ли са те да се върнат обратно или ще продължат да работят в условията на българската икономика. Агорастос Акис е собственик на фитнес клуб в Благоевград. Преди шест месеца идва у нас да проучи пазара и решава да премести бизнеса си тук.

 

„Икономическото положение в Гърция става все по-тежко и тежко. Това е основното нещо, което ме накара да преместя бизнеса си от Серес в Благоевград", обясни той.

 

Два дни след провелите се парламентарни избори в Гърция Агорастос споделя, че е съкрушен. Бил поддръжник на идеите на  радикалната лява коалиция „Сириза".

 

„Според мен гръцкият народ направи грешен избор, защото и досега именно Неодемократия и ПАСОК са били на власт и те ни докараха до това положение. Трябваше да изберем нещо друго, по-различно от това досега", твърди Акис.

 

Според него въпрос на време е страната му да излезе от Еврозаната: „Със сигурност Гърция ще излезе от Еврозоната и не знам дали Еврозоната ще е в същия състав, който е днес. Първите 10 години показват, че единствените печеливши от еврото са Германия, Франция. Само чрез въвеждане на драхмата ще можем да бъдем конкурентни на другите държави".

 

Не на това мнение е, обаче сънародникът на Акис бизнесменът Михайлис Папанастасиу. Живее в Сандански от години и развива тютюнев бизнес: „Хипотетично това не може да се случи, няма как да се случи, просто мислим, че сътресението за Евросъюза ще е много по-голямо, отколокото смятат доста хора. Ако Гърция си е малка страна, ще има проблем и за другите страни, където никой не го иска това".

 

За разлика от Акис, Панастасиу подкрепя спечелилата изборите партия „Нова демокрация": „Аз лично смятам, че ще помогне. Вече тази коалиция, където ще се формира утре, си е стабилна коалиция и няма да има никакъв проблем".

 

И двамата бизнесмени обаче са категорични, че засега остават в България. Ще се върнат в Гъриця едва след като данъците паднат.