Правото за изграждане на различни съоръжения ще се печели на търг...

Парламентът окончателно реши: лифтове, ски писти и влекове вече ще се изграждат в горите, без да се налага промяна на статута на земята.


Поправките в Закона за горите бяха подложени на сериозен натиск. От една страна еколозите предупреждаваха, че това ще унищожи природата. От друга -  фирмата-собственик на ски-съоръженията на Витоша остави влековете затворени през зимата, с настояване строежът на писти и съоръжения да бъде улеснен. 


Опозицията обяви, че законът се променя заради конкретни личности, чиито имена и дори ЕГН-та се знаят от всички.


Според опозицията държавата ще загуби между 70 и 250 млн. лева от таксите за смяна на предназначението на територията, които вече няма да се плащат.


Спор предизвика и опцията строителството на съоръжения да става чрез публично-частно партньорство.


„Да, искаме някой да дойде, да инвестира милиони, да направи съоръженията, ама държавата да не носи никаква отговорност и, ако може, да даде и 100 млн. на столицата! Такъв инвеститор как ще намерите?", риторично попита народният представител от ГЕРБ Красимир Велчев.


Законът предвижда още инвеститорите да останат във владение на съоръженията в срок до 30 години.


В хода на дебатите опозицията напомни за запитванията на Еврокомисията по спорната тема и за съпротивата на еколозите срещу поправките в закона.


От „Синята коалиция" настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето.


Окончателното приемане на поправките беше посрещнато с противоречиви реакции от страна на инвеститори и природозащитници. За Новините на Нова от неправителствените организации определиха промените като сериозна грешка, която ще доведе до презастрояване на планинските местности, без да са известни последиците.


Инвеститорите определиха промените като крачка напред, а притесненията на природозащитниците смятат за преувеличени. От „Витоша Ски" обясниха, че  взетите решения ще създадат по-нормални условия за развитие на зимен спорт, но не бива да се надценява и ефектът им, тъй като те не отменят редица други екологични закони. Според инвеститора промените ще имат съществено икономическо значение особено за местните общности, които разчитат предимно на приходи от туризъм. 


Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.