Сеизмолозите у нас обаче категорично отрекоха това да е така...

 

Земните трусове у нас и в Италия през последните дни провокираха създаването на различни теории. Една от тях е, че е възможно двете бедствия да са обвързани помежду си. Твърдението е публикувано в издание на немски вестник.  

 

Според немския сеизмолог Франк Рот, който работи в потсдамския институт по геофизика, трусовете в пернишка област и тези в Северна Италия се намирали на една и съща граница между тактоничните плочи. Сеизмолозите у нас обаче категорично отрекоха това да е така.

 

„Нямаме никаква сеизмична активност сериозна в нашите сеизмични зони, а софийска сеизмична зона е само на 20 км в сравнение със 700-1000 км до Италия, сами разбирате, че не може да се търси прилика. България в никакъв случай не е на границата на каквато и да била плоча, напротив, нашата тектоника е чисто вътрешноплочева", твърди сеизмологът Емил Ботев. 

 

И още според немските експерти трусовете у нас и в Италия са в райони, които не са силно земетръсни. 

 

„В Италия много повече работи плочовата тектоника между плочите, където действително има възможност да се сформират много сериозни напрежения, докато при нас специално за пернишката зона се знае, че е слаба сеизмична зона", допълни Емил Ботев. 

 

Доказателството за това е липсата на силни земетресения в последните няколко столетия в тази област. Най-силно запомнено е с магнитуд от 4, 5 по Тихтер. Така пернишката зона не е могла дълго време да разтовари напрежението.

 

„Бавничко, но солидно се е натрупвало това напрежение и то е тотално изчерпано и сега следва само наместване", подчерта сеизмологът.

 

Тезата на експертите се подкрепя и от самата сеизмична дейност, която намалява в последните дни.


Репортер: Мария Димитрова