Учените ще анализират честотния спектър на земетресението от 22 май...

Докато очакваме земните трусове да затихнат, сеизмолозите от БАН споделят, че земетресението от вторник с магнитуд 5,8 е много особено.

Тепърва учените ще анализират честотния спектър на земетресението от 3 през нощта на 22 май. При положение, че то беше плитко, не би следвало да го помним с люлеене. Люлеенето се получава при нискочестотни спектри, присъщи обаче на големите дълбочини. 

„Оказа се, че то е едно наистина доста особено земетресение, широкоспектърно", заяви доц. Светослав Симеонов от БАН.

По негови думи, целият сграден фонд е изпитал почти едни и същи земетръсни сили, а това не се среща в практиката. По тази причина учените тепърва ще го анализират много подробно.

Докато учените анализират, ни обръщат внимание, че интензивността на земетресението е различна от магнитуда по Рихтер. Тя показва какво количество енергия се е отделило в огнището на земетресението.

След като от БАН вече уточниха, че довчерашните публикации в пресата за нов трус с магнитуд над 7 не почиват на никаква научна логика, днес за Новините на Нова сеизмолозите потвърдиха степен над 7, но по друга скала - и то за интензивността на отминалото земетресение, и само за района на Перник.

„По предварителни оценки интензивността в епицентралната зона е малко над 7, в София е 6 – 6,5", заяви доц. Симеонов.

С отдалечаването от епицентъра, интензивността намалява. Тя  се определя по 12-степенната скала на Медведев - Шпонхойер - Карник. В нея шестицата и седмицата отговарят на силно и на много силно земетресение. За крайните си оценки учените тепърва трябва да разгледат много субективен сбор - от реакциите на хората.

За ужаса на най-тежко пострадалите, 12-степенната скала на Медведев - Шпонхойер - Карник би била тясна, ако в нея не се отчитаха и обективните щети - върху релефа и постройките.

За сградите оценката на сеизмолозите вече е готова - разрушения имаше само там, където правилата за носещите конструкции са били пренебрегнати. За всички, които се разминаха с фаталните диагонални разцепвания като това, прогнозата е категорично добра.

Повече вижте във видеото.


Репортер: Рада Богданова