И защо системата за бързо известяване и инструкции в бедствена ситуация не работи?

Земетресението със сила 5,8 по скалата на Рихтер, разтърсило Западна България, беше едно от големите земетресения в последните години.

Припомняме ви, че над 90 на сто от територията на страната ни е с висока сеизмична активност. Зоните, където опасността е най-голяма, са Кресненско, Пловдивско, Софийско, Горнооряховско и Шабленско.

А кои са най-силните трусове у нас от 1900-та година насам?

През 1908 година земетресение люлее долината на Струма с магнитуд 7,8 по Рихтер. Трус със сила 7,3 по Рихтер тресе планината Вранча през 1977 година. Тогава в дунавския град Свищов загиват над 100 души, разрушени са много сгради. Земетресения с магнитуд 7 по Рихтер люлеят Горна Оряховица, Поповица, Гълъбово и Разград.

Първата информация за земетресението тази нощ дойде от сеизмолозите - за силата и епицентъра, най-важният въпрос - какво да правим, остана на собствената ни преценка.

Междувременно още през есента на 2010-та столичната община се ангажира да разработи система за бързо известяване и инструкции в бедствена ситуация. Но защо тя още не работи?

Много от хората се оплакаха, че до тях не е достигнала никаква информация и че не са намерили никъде инструкции.

Всъщност инструкциите трябваше да са готови за разпращане, всеки път със самото възникване на кризата. Навремето идеята тръгна от Комисията по сигурността в общинския съвет. Говореше се за сателитни телефони, за да е сигурно бързото достигане на информацията до хората - през радиото и телевизията и с есемеси от мобилните оператори.

„Доколкото ми е известно има някаква закупена комуникационна техника и не виждам никаква причина да се бави, освен липса на административен капацитет", коментира Ангел Джамбазки от Комисия по сигурността в Столичния общински съвет.

Отговорът, който даде кметът на София - Йорданка Фандъкова, пък бе следният:

„За съжаление, не се оказа толкова проста тази задача. Все още тази идея не е реализирана, но по нея продължава да се работи."