Тепърва ще стане ясно дали могат да бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лева...

Земетресение от 5.8 по скалата на Рихтер разтърси Западна България. Десетки са приетите в „Пирогов", има и нанесени материални щети.

Най-силно земетресението е усетено в Перник и Дивотино.

След първия голям трус около 3 часа през нощта, бяха усетени и над 20 вторични трусове с постепенно затихваща сила. За щастие няма жертви и тежко пострадали. Много хора в София, Перник и околностите обаче, прекараха остатъка от нощта в колите си.

Дълбочината на труса е била 10 километра, близо до Перник – между селата Дивотино и Рударци. Там беше обявено бедствено положение. Хиляди домакинства останаха без ток, но захранването постепенно беше възстановено. Много сигнали са получени и на телефон 112, предимно от изплашени хора, които са проверявали ситуацията.

Водещият на Новините на Нова – Николай Дойнов, се намира в къщата на Димитрина Крумова и сина й в село Дивотино, където е бил и епицентърът на земетресението.

Къщата е с напукани стени и мазилки, паднали тухли, керемиди и мазилки – както са и повечето къщи в селото.

Обитателите разказаха със страх в очите, че вечерта е била страшна.

Кметът на село Дивотино заяви, че над 30 къщи са пострадали по-тежко, но много повече са пострадалите по-леко. Всяка втора къща е със срутени комини.

Двама човека са евакуирани, останалите ще спят при роднини и приятели или в колите си.

Кметът на Дивотино отправи призив към държавата да помогне на хората да възстановят  къщите си, тъй като нямат финансова възможност в условията на криза.

Той допълни, че само през днешния ден са събрани са над 300 молби за щетите.

Тежка е била ситуацията и в Перник
В Перник силният трус изкара много хора на улиците, където посрещнаха утрото.

Репортерите на Нова ТВ бяха при жителите на Перник още в първия час след земетресението.

Освен заради сериозните материални щети, минути след земетресението още един страх обхвана жителите на града. Повод стана слухът, че стената на язовир „Студена" е напукана. Местни разказаха, че към 03.30 ч. е започнало масово изнасяне на перничани, тъй като не е имало никого от държавното ръководство, който да опровергае слуха.

Все пак по-късно властите увериха, че язовирната стена е напълно здрава, въпреки това е започнало превантивно изпускане.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството – Лиляна Павлова, потвърди, че няма компрометирани участъци на стената на язовира и че не съществува никакъв риск.

В първите часове след силния трус екипи на Българския червен кръст раздаваха минерална вода. Нужда от вода имаха и в Радомир, защото след бедствието цветът й станал оранжев.

Хората масово се оплакваха, че не са получили достатъчно съдействие от институциите.

Репортерът на Новините на Нова – Данаил Глишев, който е в Перник, заяви, че в града към 19 часа има привидно спокойствие.

Разпънати палатки обаче има по дворовете, някои ще прекарат вечерта в гаражите си, множество перничани се изтеглиха от града и заминаха при свои роднини и приятели в други населени места.

Училищата в Перник и част от региона ще останат затворени през следващите два дни. Матурите ще се проведат.

В София
Освен в Перник и района, сградите в София също се разлюляха много сериозно. Нанесени щети има по училища, детски градини и жилищни сгради.

Столицата също остана будна през изминалата нощ. След серията трусове хората излязоха по улиците в търсене на безопасно място.

 

Жителите на квартал "Борово" останаха по улиците до ранни зори. Хората разказаха, че освен пращене на стени и пукнатини по тях е имало и паднала мазилка. В Студентски град евакуацията започна минути след земетресението. От земетресението тази нощ пострада жилищен блок в столичния квартал "Надежда".

 

16-етажната сграда осъмна с големи пукнатини. На косъм се държи и покривен панел, разказват обитателите. Има опасност този панел на блок 460 в квартал "Надежда" да падне, смята домоуправителят Стоян Георгиев. Видимо жилищният блок е наклонен, твърдят още живеещите.

След оглед, от Столична община поеха ангажимент да ремонтират блока в рамките деня.

 

Пострадалите сгради на територията на София са 115. Сред тях 13 училища и 10 детски градини. Тежки поражения понесе 18-то СОУ "Уилям Гладстон", където стените буквално се разцепиха.

 

От Министерството на образованието потвърдиха, че отсъствията на всички ученици, които днес не са отишли до класните стаи, ще бъдат извинени.

Сигнали за пострадали сгради продължават да се приемат на телефони 112, 987 55 55 и 988 04 35.

В Кюстендил земетресението взе своята жертва
Уплахата след земетресението взе и своята жертва в Кюстендил. 65-годишна жена почина в дома си, покосена от инфаркт.

Д-р Васил Младенов поясни, че жената е с хипертония с сърдечна недостатъчност отдавна. Големият стрес, в момента, в който се е събудила и видяла, че всичко около нея се клати и тресе, най-вероятно е провокирало инфаркта.

Пострадали от земетресението бяха приети в „Пирогов" и в болницата в Перник
Голяма част от пострадалите от земетресението и тези с хронични заболявания бяха приети в „Пирогов". Едва 15 минути след земетресението са пристигнали първите пациенти потърсили помощ.

Дежурният лекар в противошоковата зала на „Пирогов" - д-р Тома Попов, заяви, че близо 70 човека са преминали преглед непосредствено след земетресението.

През травматологията на „Пирогов" със счупвания и навяхвания са преминали 22 души.

И в болницата в Перник постъпиха много хора с охлузвания и наранявания.

Трусът свари някои лекари по средата на операция. Въпреки паниката и суматохата- специалистите успяха да овладеят ситуацията.

Как хората могат да получат обезщетения?
От социалното министерство коментираха, че тепърва ще стане ясно дали могат да бъдат отпуснати еднократни помощи в размер на 325 лева.

Междувременно, премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че повечето хора имат застраховки на сградите.

 

Има ли опасност от нови трусове през нощта, вижте ТУК.

 

Кои са най-силните трусове у нас от 1900-та година насам вижте ТУК.