18-то и 28-мо училище са най-пострадали в столицата, в Перник най-пострадали са църква и училище

115 са пострадали сгради в София след земетресението. Това съобщи на извънреден брифинг кметът Йорданка Фандъкова.

 

13 от тях са сгради на училища, като две са пострадали най-тежко. Учениците не са допуснати в 18-то и 28-мо училище: "До този момент са постъпили 63 сигнала за паднали и опасни комини на територията на общината, 29 сигнала за напукани стени и фасади, имаме сигнали за проблеми в 13 училищни сгради и 10 сгради за детски градини" каза кметът. 

 

Щетите са различни по размер. Създадени са 11 екипа от експерти, които в момента са на място, правят огледи, започвайки от сградите с по-сериозни щети и преминавайки след това и към останалите.

 

В Перник щетите са по-значителни. Църква и училище са най-сериозно пострадалите сгради в Перник след земетресението, зяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.



Църквата „Свети Йоан Рилски" и професионалната гимназия „Мария Кюри" са сред най-сериозно пострадалите сгради в Перник след земетресението тази нощ. Това установи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя провери лично язовир Студена, театъра, училища и храмове в града, както и пътната инфраструктура в областта.


Театърът в Перник е в стабилно състояние. В залата за представления няма никакви поражения. Незначителни щети са констатирани в административната сграда. Там има напукана мазилка.


По-рано министър Павлова и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров провериха пътната инфраструктура в областта. Сериозни щети няма. Специализирани екипи продължават с детайлната проверка на тунелите и мостовете.

 

Експертите провериха също стената на язовир Студена край Перник. Няма компрометирани участъци, хората спокойно могат да се върнат по домовете си. Язовирната стена е проектирана да издържи трус до осма степен по скалата на Рихтер.

 

В момента министърът работи заедно с кризисния щаб в миньорския град. Очаква се към заседанието да се присъедини министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, с когото ще бъде обсъдена по-нататъшната организация на матурите.