Милиардерът се срещна с президента Росен Плевнелиев...

В първия ден от посещението си в САЩ щати президентът Росен Плевнелиев се срещна с Бил Гейтс. В България има много потенциал, като трябва да се наблегне на науката и инженерството. Тази оценка за развитието на страната ни беше дадена от втория най-богат човек в света и един от най-големите филантропи на планетата.

 

Още в началото на разговора с българската делегация, Бил Гейтс се е заинтересувал за параметрите в развитието на българската икономика и е останал впечатлен от данните за държавния ни дълг и оползотворяването на парите от еврофондовете. Милиардерът не пропуснал да даде и някои съвети.

 

Що се отнася до дейността на фондацията „Бил и Мелинда Гейтс" у нас, преуспелият бизнесмен е изразил задоволството си от реализацията на проекта на стойност 15 млн. долара „Глобални библиотеки".

 

Инициативата за модернизиране на библиотеки в слабо населени места е в ход вече трета година. До момента 960 такива учреждения са обновени, като всички са с подсигурен свободен достъп до интернет и информационните технологии. Проектът ще продължи до 2013 г. и ще покрие общо 1.200 библиотеки, над 70% от които са в села. В Сиатъл са били водени преговори за втора фаза на „Глобални библиотеки" в България.

 

Президентът Плевнелиев е изтъкнал високата квалификация на учените от БАН в ключови за фондацията „Гейтс" сфери като намирането на ваксини срещу коварни болести като ХИВ и туберкулоза. Пледложението за сътрудничество и инвестиции на фондацията е заинтригувало Бил Гейтс.

 

Репортер: Олег Иванов