СДС сложи край на "Синя коалиция" и остана без лидер. ДСБ изрази съжаление...

СДС сложи край на „Синята коалиция". Партията на Мартин Димитров гласува против ново споразумение с  Иван Костов.

След това решение, Мартин Димитров, който настояваше коалицията с ДСБ да продължи да съществува, подаде оставка.

След четири часа бурни дебати СДС реши да излезе от коалицията с ДСБ. При гласуването, 49 от членовете на синята партия казаха „не" на ново споразумение с Иван Костов. За продължаване на партньорството бяха 38. Както обеща още в събота, след решението за разпад на „Синята коалиция",  Мартин Димитров подаде оставка.

„Това днес е едно емоционално решение на СДС, което ни върна в миналото, върна ни във времето на разцепленията, на разделенията. Не става въпрос за лош диалог. Става въпрос, че пак имаше едно прекомерно вглеждане в личността на Костов и това стана причина Националният съвет да каже, не можем с този човек повече. А политиката не е за един човек", каза Мартин Димитров.

Той допълни, че проблемът с ДСБ е това, че Костов е председател на партията:

„Ако Иван Костов имаше прагматичността да даде крачка настрани, да сложи един млад човек председател на ДСБ - Радослав Малинов, Йордан Кънев, Петър Москов - до тук нямаше да се стигне. Сега и двете партии, СДС и ДСБ, рискуват да останат извън следващия парламент", заключи Димитров.

Той поиска членовете на Националния съвет на сините, които са против съюз с Костов, да излязат и да кажат какво ще се прави оттук нататък.

„Днес за съжаление емоциите надделяха над разума, лоша игра. Когато няма решение, винаги е лоша игра. Най-малкото, когато няма ясни решения. Днес нямаше ясно решение", каза Димо Гяуров, член на НС на СДС.

Тези, които гласуваха против ново споразумение с ДСБ, не скриха упреците си към Костов. И обвиниха именно него за резултатите на последните избори.

„При този формат, който се предлага, „Синята коалиция" щеше да продължи да върви надолу. При оттеглянето на старите лидери, „Синята коалиция" беше действително най-доброто решение и щеше да лети с блестящ старт за следващите избори", каза Иван Сотиров, член на НС на СДС.

„Аз видях, че практически това споразумение, което се предлага на СДС, цели да подмени Съюза на демократичните сили с една друга структура, наречена „Синя коалиция". То измества центъра на решенията, на волята", допълни Александър Йорданов, член на НС на СДС.

Мартин Димитров подаде оставка като председател, но ще остане в партията. Той зае поста на 21 декември 2008 г. и бе преизбран в края на ноември следващата година.

„Синята коалиция" беше създадена в началото на 2009 г. В нея участваха пет десни партии - две основни и три по-малки партии. Това са Съюз на демократичните сили, „Демократи за силна България", Българска социалдемократическа партия, „Обединени земеделц" и Радикалдемократическа партия в България. Коалицията имаше двама съпредседатели - Мартин Димитров и Иван Костов.

Сега СДС има три месеца, за да си избере нов лидер.

От централата на ДСБ изразиха съжаление за решението на СДС да излезе от коалицията. Те допълниха, че започват конкретна подготовка за следващите парламентарни избори.