За новия план ще има 10 млн. лева по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"...

 

Над 460 хил. ученици от цялата страна ще получават професионални съвети за това каква специалност да изберат в училище и в университета и как да се реализират на пазара на труда след завършване. Това ще стане възможно чрез проекта на образователното министерство "Система за кариерно ориентиране в училищното образование".



Програмата ще обхване учениците от 1-ви до 12-ти клас. За изпълнението на целите й ще бъдат изградени 28 регионални центъра за кариерно ориентиране. Те ще бъдат разположение във всичките областни градове у нас. За по-добрата подготовка на учениците ще бъдат ангажирани общо 150 консултанти, които са обучени по международни стандарти. Експертите ще работят с три групи ученици - от 1-ви до 4-ти клас, от 5-ти до 8-ми и от 9-ти до 12-ти клас. Те ще работят не само с учениците, но и с техните учители, педагогически съветници и с директорите на училища.

 

Внимание ще се обръща и на децата в 7-ми клас, които ще държат изпити.  В столичното 119-то училище такава система вече съществува.


Освен за бъдещите професии, експертите ще помагат на учениците и при избора на подходяща специалност в университета. Проектът предвижда да се въведат модели за сътрудничество между пазара на труда и училищата.

 

За създаването на системата за кариерно ориентиране са предвидени 10 млн. лева по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

 

Репортер: Мария Димитрова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.