4 месеца от годината работим за данъчните приходи на държавата и след това приходите ни са за нас самите...

20 април е денят, в който спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си. Това са изчислили експертите от Института за пазарна икономика. Затова 20 април е наречен „Ден на свобода от правителството".

Тази година държавата очаква да събере от нас 24,8 милиарда лева приходи от данъци, такси и акцизи. Икономистите казват, че първите 111 дни тази година сме работили само за данъчни приходи. Цели 32 дни сме отделили за да покрием ДДС, а за акцизи – 18 дни.

В скандинавските страни „Денят на свобода от правителството" настъпва по-късно. Там държавата събира и разпределя повече.

По въпроса за разпределянето Петър Ганев от Института за пазарна икономика смята, че дефицитът в бюджета на държавата ни и тази година е неизбежен.

Въпреки това усещането за данъчно бреме у нас е значимо. Ако включим в месечните удръжки и това, което не виждаме, под формата на акцизи и други такси, излиза, че от заплата 1000 лв  за нас остават около 500.

Икономистите уточняват, че за българите „средна класа", които плащат редовно данъци, „Денят на свобода от правителството" може на практика да дойде чак през лятото.

За тези в сивата икономика вероятно вече е настъпил.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.