Най-спешна нужда от професионално усъвършенстване имат учителите по информатика.

Над 35 хиляди български учители трябва да повишат професионалното си ниво. Това показва стартиращ проект за обучение на Агенцията по заетостта. Според събраните данни най-спешна нужда от професионално усъвършенстване имат учителите по информатика и чужди езици.

Преподавателите признават, че ситуация, в която ученикът знае нещо повече от учителя си по даден предмет, не е изключение. Особено, когато става въпрос за компютри. Тогава се случва дори най-малките ученици да вървят крачка пред обучаващите ги, въпреки че децата рядко биха споделили това извън дома.

Учителите обаче не крият разминаването.

„Колегите по информатика наистина имат въпиюща нужда от квалификация, защото при тях много бързо се развива както техниката, така и софтуера\", на мнение е Ирена Атанасова, преподавател по математика.
Според  Мими Тузларова, преподавател по история, учителите се нуждаят от непрекъсната квалификация.

Причина е и средната възраст на преподавателите. Над 70 % от тях са завършили образованието си преди повече от 20 години.

В рамките на 2 години трябва да бъдат обучени над 35 000 учители, което изисква много добро сговаряне на всички части от машинката – Министерство на образованието, регионални инспекторати, общини, поясни Ваня Тивидошева, експерт по проекта.

По проекта са осигурени 75 милиона лева и обученията ще са безплатни за учителите.