С такова фолио можем да облепим прозорците и вратите вкъщи...

За да сместим пари от сметки за отопление, можем да използваме специално фолио. То е изолатор както в топло, така и в студено време. С такова фолио можем да облепим прозорците и вратите вкъщи или пък стъклата на автомобила. Покритията са много и с различна степен на ефективност.

 

Принципът на работа на фолиото е елементарен и се нарича изолация. От една страна фолиото филтрира слънчевата светлина, а от друга - задържа топлината от вътрешната страна.

 

Върхът в технологията за момента е разработен от НАСА и гарантира над 90 на сто изолация.

 

\"Ако имате единично бяло стъкло и го фолирате с този тип фолио, все едно имате стъклопакет от два стъкла\", обяснява Милко Иванов, мениджър във фирма-вносител на фолио.

 

Груби сметки показват, че с фолио на прозорците бихме могли да смъкнем сметката за парно през зимата поне с 30 на сто. През летните месеци фолираните стъкла в жилището могат да свалят значително вътрешната температура.

 

\"Най-обикновеното фолио сваля от 3 до 5 градуса. За нашите географски ширини, правили сме изчисления – може да се свали до 7 градуса. Ако е фолио, монтирано от външната страна на стъклото, защото има и такива, тогава може да се свалят до 10-12 градуса\", допълва Милко Иванов.

 

Фолиото на стъклото на автомобила пък ще затрудни максимално всеки крадец. Поставянето на тези покрития е лесно. Въпреки това по-добре да го направи специалист.

 

\"Не е добре монтажите да се правят под 5 градуса. Лепилата са на водна основа, чувствителни са\", разкри Иванов.

 

Важно е стъклото да е чисто. И най-малките замърсители могат да се окажат фатални при залепването на покритието.

 

\"Целият процес трябва да стане бързо, тъй като има много прах\", категоричен е експертът.

 

Цените на качествените фолиа варират около 20 лева на квадратен метър. Тези с по-висока степен на изолация са по-скъпи. Годността на покритията е до 20 години.