Въпреки студеното време, хората показаха с музика и плакати любовта си към планината...

Около 300 екозащитници и планинари се събраха днес на протест срещу готвените промени в Закона за горите. Пред парламента в столицата хората заявиха, че държавата е взела решенията под сериозен натиск.

 

Сагата с почти проваления скисезон на Витоша завърши, след като правителството одобри наскоро промени в Закона за горите. Новите текстове улесняват процедурите по строеж и поддръжка на писти и други планински съоръжения. Същевременно така се спестява време и пари на инвеститорите.

 

Според хората законът обслужва корпоративни интереси. В новия си вид нормативният акт ще позволи изсичане на големи горски масиви, а това ще нанесе непоправими щети върху планината.

 

За бизнеса промените в Закона са необходими, за да продължи развитието на туристическата индустрия у нас. Според тях улеснените процедури са единствен начин за насърчаване на инвестициите в тази сфера.

 

Становището на \"Витоша ски\": \"Не приемаме за основателна тезата на така наречените екологични организации по предложеният от правителството законопроект.\" Според тях той запазва в горския фонд трасетата на ски-пистите и лифтовете.