Решението за това взеха депутатите при промените в кодекса на труда...

Държавата вече ще глобява и работниците, ако се трудят без договор. Решението за това взеха депутатите при промените в кодекса на труда.

 

Досега санкция, за това отнасяше само работодателя. Отсега нататък отговорността за нарушението ще е поделена между двете страни. Промените предизвикаха спорове в парламента.

 

Санкцията, за работник който се труди без трудов договор, ще бъде в размер на три здравни и осигурителни вноски върху минималния осигурителен праг за професията му. Глобата за работодател, който наеме служител без трудов договор остава от 1500 до 15 хиляди лева. Новата идея за борба със сивата икономика раздели залата. 

 

И левицата се съгласи, че ощетените от промените ще бъдат работниците. Защото нерегламентираният труд става със знанието на работодателя.

 

За разлика от колегите си бившият социален министър Емилия Масларова изрази съчувствие към Тотю Младенов. Защото мнозинството го е принудило да действа по този начин.

 

Самият Тотю Младенов аргументира промените с нуждата от дисциплиниране.

 

Съмнението на опозицията е, че отсега нататък работниците ще спрат да подават оплаквания пред Инспекцията по труда. Голяма част от жалбите, които в момента се подавали там, са от ощетени работници, обясни независимият Георги Терзийски.  

 

Румяна Михайлова обясни, че през 2010-та и 2011-та година след проверки на Инспекцията по труда, работодатели са изплатили забавени заплати за около 150 млн.лв. Най-често нарушенията били в строителството и шивашките предприятия.