Оживление и еуфория в ромската махала на Нови пазар - над 2000 роми чакат предизборните обещания...

Оживление и еуфория в ромската махала на Нови пазар има и след изборите. Над 2000 роми чакат предизборните обещания на спечелилия вече кмет. Какви са те?

Дни, след като беше избран кмета на Нови пазар еуфорията в ромската махала на града не стихва. Сега хората чакат избраникът им да изпълни обещанията си. Едно от тях – да намали дните, които отработват, за да получават социални помощи - вместо 14 да бъдат 5.

Днес, по телефона новоизбрания кмет не се отхвърли от обещанието си: \"Когато аз бях кмет, нормативната уредба беше такава, че аз решавах като орган на изпълнителната власт как да се заработва социалната помощ. И бях въвел прогресивна подоходна организация - когато социалната помощ е 36-40 лева се отработват 5 дни, когато е до 100 лева се отработват 10 дни, над 100 - 14 дни. Аз им казах, ако нормативната уредба не е променена и това е пак в правомощията на кмета, аз ще върна туй положение, защото другото е несправедливо и прилича на ангария\".

От Социално подпомагане са категорични обаче, че кмета няма правомощия да казва кой колко дни ще отработва, тъй като това е регламентирано със закон, в който е записано, че обществено полезния труд е 14 дни.

Хората в махалата се надяват да им бъде намерена и работа.

Дни след изборите в Нови пазар продължават да се изплащат парите за застъпници и представители на спечелилия кандидат-кмет. В навечерието на балотажа, по думите му, за него, като застъпници работят не повече от 7-8 роми. На групички по центъра обаче чакаха далеч повече.

Оказва се, че броят на застъпниците от осем между двата тура, скача рязко, а в щаба изплащат парите по списъци.

Колко са били представителите не стана ясно. Ясно е, че като изхарчат парите, които са получили по време на изборите хората отново ще започнат да търсят това, което им е обещано - работа и по-малко отработени дни обществено полезен труд, за социалните помощи, които получават.

Повече вижте във видеото.