Има възможност да се помогне за всяко едно заболяване с тези соли, смята д-р Папазова.

Повечето хора са чували за биохимия, но малцина знаят, че терминът е въведен от Вилхелм Шуслер. Лекарят започва медицинската си практика, лекувайки травми и асистирайки при раждания, като в продължение на над 15 години използва хомеопатия за лечението на пациентите си. Терапията на доктор Шуслер използва само 12 минерала (соли), които нормално могат да бъдат открити в човешкия организъм и които консумираме всеки ден. Шуслер открил, че от тях могат да се получат лекарства-соли, които се оказали много по-ефективни от чистите минерали, присъстващи в храната ни.

Солите са способни да стимулират и дори да реактивират определени телесни функции, като по този начин коригират нарушени процеси в организма ни.

Нашият организъм представлява един огромен кристал с много комплексна кристална решетка. Това е нашата материална минерална решетка – нашите основни соли. Тези 12 соли, наречени още \"соли на живота\", в последствие са допълнени с още 12, които са наречени \"допълнителни\". 12-те основни превалират и ако не са на точното място, в точната доза и в точното време настъпват нарушения, обясни доктор Папазова в \"На кафе\".

Сол № 1 е калциева сол и отговаря за еластичността на съединителната тъкан в организма – кости, зъби, зъбен емайл, укрепва вените, склонни към разширение, ставите, ставните връзки. Лицевите симптоми при недостиг на тази сол са кръстосани бръчки под вътрешния ъгъл на очите и кожни нацепвания.

Освен, че са безвредни за бременни, соли № 1, № 2 и № 8 са почти задължителни за тях, заяви д-р Папазаова. Също така, сол № 1 и № 2 са изключително важни за профилактика на остеопороза.

Сол № 2 укрепва нервната система. Изключително важна е за децата от 5 до 13 години. Лицевите симптоми за нейния недостиг са ушите, а върхът на носа и челото са восъчни. Кожата е бледа и блестяща.

Сол № 3 е задължителна сол в първите стадии  на възпалението при всички инфекции. Лицевите симптоми при недостига й са бързо развитие на трескава червенина, очите са хлътнали, а вътрепният им ъгъл е синкаво-червен.

Това е част от профилактиката ни за грипа, допълни доктор Папазова.

Сол № 4 е солта на лигавиците. Лицевите симптоми при недостига й са алабастрово лице, млечно-червен или млечно-син цвят на кожата около клепачите, възпалени клепачи. Тази сол регулира водния обмен, ако се взима продължително време, не се задържа вода в организма.

Сол № 5 действа много ефективно при всякакви болки. Това е солта на нервната система и психиката. Поддържа ума в добра кондиция и стабилизира нервната система. Участва активно в изграждането на лецитина, регулира разпределението на положителните йони. Лицевите симптоми при недостига й са пепеляво-сивкав цвят на лицето, матов блясък на очите, уморен вид, вдлъбнати слепоочия, депресивни мисли, плачливост и слабост на паметта.

Сол № 6 се справя с хроничните възпаления и особено с кожните възпалителни процеси. Лицевите симптоми при недостига й са жълто-кафеникаво оцветяване на вътрешния ъгъл под очите и под долната устна, лунички, пигментни петна.

Сол № 7 е необходима за лечението на честите схващания и спазми на мускулите. Има значение за енергията на клетката, Лицевите симптоми при недостига й са руменина по бузите и червени петна от вълнение.
 
Шуслеровите соли трябва да се ползват поне 3-4 месеца. Има възможност да се помогне за всяко едно заболяване, заяви доктор Мария Папазова в студиото на Гала.