Джамбазки: \"Това, което те наричат традиция да се женят на 12 години, по света се нарича педофилия\"...

 

Словашки политик-националист призова за създаване на отделна държава за ромите в Европейския съюз. Това, според него, е идеалното решение за справяне с проблема с ромите.

 

\"Тази идея ще се обсъжда все повече и повече, въпреки че изглежда трудно осъществима. В много от държавите в ЕС има огромен проблем с невписаните в обществото роми. Техният брой нараства все повече и повече. Ако не се впишат в обществото, няма друг изход освен да си направят държава и да се грижат сами за себе си\".

 

Това мнение изрази в \"Здравей, България\" зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Председателят на Центъра за публични политики и застъпничество Румян Русинов обаче заяви, че словашкият политик бил \"нещо като Боян Расате\" и че е последният човек, който трябва да се слуша, тъй като бил известен с подобни бомбастични изказвания.

 

\"Невписаните роми всъщност са една много малка част. Огромна част от тях са вписани и дават принос за развитието на обществото\", на мнение е Русинов.

 

На въпрос защо, след като е малцинство, по домовете 50% от децата са от ромски произход, Русинов обясни това с проблема с осиновяването и това, че българите осиновявали повече българчета.

\"Другият проблем е, че няма адекватна социална политика\", на мнение е той.

 

\"За да има изоставени деца, някой трябва да ги направи и да ги изостави. Стигаме до безотговорността на тези семейства, които правят деца, за да вземат социални помощи. Това, което те наричат традиция да се женят на 12 години, по света се нарича педофилия и се преследва от закона\", заяви от своя страна Ангел Джамбазки.