Част от данъците ни може да отидат за плащането на санкции на Брюксел заради липсата на пречиствателни станции по морето...

Част от данъците ни може да отидат за плащането на санкции на Брюксел заради липсата на пречиствателни станции по морето.

 

В края на 2010 година изтече крайният срок, в който отходните води трябваше да се обработват преди да се излеят в морето. Созопол обаче закрива и този сезон, без да има дори одобрен проект за изграждането на станция.

 

Наскоро бившият министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев обяви, че няма да даде и стотинка за пречиствателна станция на Созопол, докато броят на платените курортни такси не се изравни с данните на общината за броя на хората, които ще използват пречиствателната станция.

 

Ексминистърът обаче не уточни, че заради липсата на съоръжението Европейската комисия вече има право да заведе дело срещу България. Крайният срок за изграждане на пречиствателна станция в Созопол изтече миналата година.

 

Еколозите обясняват замирането на живота в Черно море с това, че във водите му все по-често и във все по-големи количества се изливат химически вещества, които идват през тръби.

 

Допринасят и рапаните като унищожават филтъра на морето – мидите. За сметка на липсващия живот откриваме пластмаса, а под нея – дълбок слой мъртви водорасли, белег за умиращия живот.