Този скок означава и по-високи тарифи на парното и топлата вода в цялата страна...

Природният газ ще поскъпне с 9% от 1 октомври. Това сочат предварителните разчети на ДКЕВР, която регулира цените в енергетиката. Този скок означава и по-високи тарифи на парното и топлата вода в цялата страна.

 

Преди дни \"Булгаргаз\" поискаха природният газ да увеличи цената си с 14% от 1 октомври. В отговор държавната енергийна комисия е изчислила, че скокът може да бъде свален до 9%.

 

Според експертите съкращения могат да се направят, като се отложат част от приходите на \"Булгаргаз\" във времето. Освен това курсът на долара през последните месеци бил благоприятен за овладяване на поскъпването. Дори при 9% скок обаче парното и топлата вода ще поскъпнат в цялата страна.

 

При по-голямо увеличение на цените на природния газ от 5% това се отразява на приходите на топлофикациите и няма как да не бъде изчислено. И понеже приходите на тези дружества няма как да си позволим да не изчислим увеличението в цените на топлинната енергия.

 

Експертите все още не са изчислили как поскъпването на газа ще се отрази върху сметките ни за парно и топла вода. В топлофикациите в страната оскъпяването ще е различно.

 

Прогнозите за столицата са за скок с около 3-4%. Ако синьото гориво променя цената си нагоре на всеки 4 месеца, то съвсем скоро има риск топлинната енергия да ни излиза по-скъпо от използването на ток през нощта, пресмятат от енергийния регулатор.