Убийството е станало между 18.00 и 19.00 ч., а оръжието е било нож, тип \"пеперуда\"...

Конфликт за 30 стотинки е причина за убийството на 11-годишния Присиян от Шумен. Задържан за умишленото убийство е неговият приятел - 21-годишният Христо Сечински.

 

Убийството е станало между 18.00 и 19.00 часа - часове преди майка му да подаде молба в полицията да го издирват. Оръжието на престъплението е нож, тип \"пеперуда\".

 

Приятелство между две момчета завърши фатално за едното. За 11-годишния Присиян живота свърши в подземието на Търговския дом в Шумен. Задържан за убийството е 21-годишния му приятел Христо, по прякор Кобрата. Двете момчета са се качили на 19-ия етаж, за да гледат града.

 

\"Първоначално твърденията на лицето бяха за конфликт с Присиян за 30 стотинки. Впоследствие изложи по-различни твърдения като заяви, че са се скарали\", обясни окръжният прокурор на Шумен Ася Петрова.

 

10 години Христо е посещавал Дневния център за деца и възрастни с увреждания. За \"Календар\" по телефона директорът на центъра обясни, че е говорил и се интересувал от оръжия от малък, носил дори и гилзи, но никога не е проявявал агресия.

 

Изписали го от там, след като навършил пълнолетие. За него се грижила баба му, от три месеца живеят на квартира, без ток. Според съседи обаче момчето било психично болно.

 

Майка му работела на морето. Баща му имал проблем с алкохола и от години не се интересувал за него. Проблеми с алкохола имал и бащата на Присиян, който в момента живее в Перник.

 

По думи на съседи, когато се е прибирал в Шумен, посягал да ги бие. Предполага се, че една от общите теми, които е сближила двете момчета, е точно това - проблемните бащи.

През декември миналата година Присиян е регистриран в ДПС за това, че е извършил кражба на енергийни блокчета и парфюм с друго момче, за което има информация, че има психични проблеми. Ден след кражбата написало бележка на майка си, че я обича и не се прибрало цял ден.

 

Полицаи го открили в една от компютърните зали в града. Психолог и социален работник започнали работа с детето, след което то започнало всичко да споделя с майка си.

 

Днес в училището на Присиян спуснаха черно знаме. Прокуратурата ще поиска най-тежката мярка „задържане под стража\" за 21 годишния Христо Сечински. Има данни, че Присиян е обгорен от дясната страна, вероятно, за да се потули убийството. Ако бъде доказана вината на Христо, го чака затвор от 15 до 20 години.