Няма съобщения за големи щети или за пострадали от труса...

Няма жертви и пострадали при вчерашното земетресение по източното крайбрежие на Съединените щати. Трусът със сила 5.8 по Рихтер беше с епицентър в щата Вирджиния. Той беше усетен в Ню Йорк и Вашингтон. Нанесени са щети на катедралата в столицата, а монумента на Вашингтон беше затворен.

 

Американските власти обявиха, че заради земетресението са били спрени два ядрени реактора в непосредствена близост до епицентъра му.

 

Епицентърът на труса е бил на около 135 километра югозападно от Вашингтон на дълбочина 6 километра. Трусът е усетен в 13 часа и 51 минути местно време. Сградите в столицата Вашингтон са започнали да се клатят силно, а телевизорите и лампите в района са премигвали за около 30 секунди. Минути след земетресението стотици хора започнаха да напускат офисите и домовете си и останаха по улиците часове наред.

 

Полицията евакуира ключови правителствени институции и ограничи достъпа до Капитолия.

 

Заради земетресението имаше закъснение на някои полети от летищата в Ню Йорк и Вашингтон. Президентът Барак Обама, който е на почивка, е бил информиран за земетресението от съветниците си по националната сигурност. Засега обаче държавният глава не е наредил никакви извънредни мерки. Трусът е един от най-силните по източния бряг на Съединените щати от 1897-ма година насам, съобщиха сеизмолозите. Усетени са били три вторични труса, като един от тях е бил със сила 4.8 по Рихтер.