Лекарите предполагат, че основната причина за новия пик на болестта са многобройните безпризорни кучета...

Бум на заразени с кучешка тения в Пловдив. Заболелите са предимно млади хора на възраст между 20 и 45 години.

 

Лекарите предполагат, че основната причина за новия пик на болестта са многобройните безпризорни кучета, които скитат по улиците на града. 

Освен скитащите кучета, които разнасят заразата, рискови са и домашните любимци. За да предпази от кучето си от заболяването, Йоно няколко пъти досега го е имунизирал.

 

Въпреки че отглежда 3-годишната Зиза вкъщи, стопанинът й споделя, че след всяко галене си мие ръцете, а след всяка разходка навън задължително хигиенизира кучето.

 

Няма специална ваксина срещу кучешката тения, но пък има няколко вида медикаменти, които предпазват от болестта. Те трябва да се дават поне веднъж месечно, съветват ветеринарните лекари.

 

Човек може да се зарази с кучешка тения, ако яде с немити ръце, след като е пипал кучето си, или ако често го целува. Само за един месец в Университетската болница в Пловдив са приети 10 души, заразени с кучешка тения.

 

Тя се лекува само чрез оперативно лечение. В България годишно се разболяват над 500 души. Така страната ни се нарежда на първо място в Европа по брой заразени с кучешка тения.