У нас няма ефективни програми за лечение...

Половин милион души в България са наркозависими. Въпреки това у нас няма ефективни програми за лечение. За част от медиците терапията на наркозависимите е доходен бизнес. Често  лечението от подобни лекари приключва със смърт. Екип на „Календар\" се срещна с наркозависими, които се лекуват по нов за страната ни метод.

Черен пазар на метадон, терапия с висока смъртност  и стотици хиляди левове, които потъват в частни лекарски програми за лечение на наркозависими с метадон. Желяз Андреев е минал по този път след 10-годишна зависимост към дрогата. От 10 години е чист и след като успява да спаси себе си, решава да създаде център за лечение на наркомани по нов метод - терапевтичната общност, добре познат в Сащ и Европа, но не и в България.

В България държавата субсидира само една единствена програма - метадоновата, която обаче действа  при зависимите от хероин - те приемат метадон, за да не изпадат в абстиненция. Метадонът, който по същество също е вид наркотик, не действа при лечение на зависими от амфетамин и кокаин. България е единствената европейска  държава, в която продажбата на метадон извън болници и аптеки е законна.

В България центровете за терапия на наркомани на принципа на drug-free лечението са само два. Тук се въздейства на зависимия чрез работа в група и психолози, а не чрез медикаменти. Световният опит сочи, че 50 % от преминалите тази терапия никога повече не посягат към дрогата, при лечението с метадон успяват само 7 %., като 8 от 10 смрътни случая от свръхдоза са от метадон. У нас се счита, че броят на засегнатите от наркотиците (зависимите и техните близки) надхвърля 1 милион души.