Проучване на \"Календар\" показа, че съвременният български мъж почти не се интересува от военното дело. За сметка на това, женският пол е с две ръце \"за\" подобни обучения...

Студентите и гимназистите ще получават военна подготовка от догодина, ако министрите и депутатите одобрят проектозакона на Министерството на отбраната. Младите хора ще се обучават как да реагират при бедствия и извънредно положение.

Последно ученици и студенти са получавали военна подготовка преди повече от 20 години. Оттогава страната ни разчиташе на уменията, които мъжете получаваха в казармата. От няколко години тя не е задължителна, а с военни познания могат да се похвалят малцина. Изглежда това ще се промени и във военното дело ще бъдат въвеждани задължително учениците в последните две години от средното си образование, а студентите ще могат доброволно да се записват на такъв курс.

Обучението, обаче, няма да е такова, каквото го помнят родителите ни. Ще съдържа предимно теория и ще учи момчетата и момичетата как да се справят и как да реагират в кризисни ситуации.

Проучване на \"Календар\" показа, че съвременният български мъж почти не се интересува от военното дело. За сметка на това, женският пол е с две ръце \"за\" подобни обучения.

Тепърва експертите на Военното, Вътрешното и Образователното министерство ще оформят проекта. Ако в обучението бъде включена и практическа част, ще се разчита на базите на МВР и Гражданска защита. Парите за програмата ще осигурява държавата.

Още за мнението на българските студенти за военното обучение – във видеото.