Независимо от реакцията на родителя, медицинското лице в детската градина е длъжно да върне обратно болното дете, а не да го допуска до останалите, категорични са здравните инспектори.Всяка сутрин още на входа медицинското лице трябва да измери температурата на всяко дете, да прегледа гърлото му и да провери има ли обриви по тялото му.

Тревожна тенденция - масово в детските градини се разболяват здрави деца. Причината - занижен медицински контрол, фалшиви амбулаторни бележки и допускане на болни малчугани в групите.

Именно по този начин заразните болести се предават мигновено от дете на дете. Това установи проверка на \"Календар\" и инспекцията по опазване и контрол на общественото здраве.

За да сложи край на порочната практика болни деца да посещават детските градини и яслите, здравна инспекция в Пловдив започна масови проверки. Влизаме с проверяващите в една от градините. Ежедневно тя се посещава от 163 деца. Често сред тях има и болни, признава медицинската сестра.

Независимо от реакцията на родителя, медицинското лице в детската градина е длъжно да върне обратно болното дете, а не да го допуска до останалите, категорични са  здравните инспектори.

Всяка сутрин още на входа медицинското лице трябва да измери температурата на всяко дете, да прегледа гърлото му и да провери има ли обриви по тялото му. На практика обаче това задължение се оказва неизпълнимо.

Причината - сутрин децата влизат през няколко входа, но медицинското лице е едно. То не може да бъде едновременно на всички врати.

Оказва се, че  т.нар. \"медицински филтър\" е недостатъчно ефективен.
 
Родителите, загрижени за здравето на децата си, могат да сигнализират за прием на болни малчугани в Районните здравни инспекции.