Протестиращите не успяха да открият магистрала \"Люлин\" заедно с премиера, но пък успяха да го видят как минава по новия път с кортежа си...

Докато премиерът откриваше новата магистрала \"Люлин\", само на няколко километра от официалната церемония имаше сблъсък между полицаите, които пазеха реда на магистралата и протестиращите срещу цените на горивата.


Младите момичета и момчета цял ден опитваха да стигнат до премиера и заедно с него да срежат лентата на новата магистрала. Исканията им бяха премиерът поне веднъж да ги види и да чуе, че според тях новата магистрала ще остане почти празна, защото хората в България вече нямат пари, за да си заредят колите.  Протестът завърши с двама арестувани и ръкопашен сблъсък между полиция и протестиращи.


Протестът започна спокойно в 13 часа на обед пред храм-паметник \"Александър Невски\". И завърши с двама арестувани и сблъсък между униформени и протестиращи, под новооткритата магистрала \"Люлин\".


Петият национален протест този път не беше само срещу горивата. Младите момичета и момчета искат управляващите да чуят, че те не могат повече да издържат постоянните увеличения на цените на горивата, тока, парното, храните, данъците, а в същото време заплатите да не се променят.


И понеже никой от управляващите не е присъствал на протестите им досега, те решиха сами да стигнат – до премиера Бойко Борисов. И си поставиха цел – в два и половина всички те, заедно с министър-председателя да отрежат лентата на новата магистрала.


От \"Александър Невски\" до квартал \"Люлин\" автомобилното шествие беше спирано три пъти от полицаи. Обяснението на униформените беше, че им е наредено да задържат колоната.


След като полицаите запушиха всички възможни пътища към новата магистрала, протестиращите видяха единственият си шанс това да оставят колите си и да тръгнат пеш. Около 200 души вървяха 4 километра пеш, развявайки знамена и плакати:


Оказа се, че и този вариант е забранен за тях – полицаите отново ги спряха. Това обаче буквално взриви тълпата и всички се опитаха да нахлуят на магистралата. Полицаите обаче бяха подготвени и сблъсъкът завърши с трима арестувани.


В крайна сметка протестиращите не успяха да открият магистрала \"Люлин\" заедно с премиера, но пък успяха да го видят как минава по новия път с кортежа си.