Според кореспондента на кувейтския вестник \"Ал Уатан\" за Балканите Мохамед Халаф влизаме в нов етап, въпреки че това не означава, че с тероризма е свършено...

\"Смятам, че вече няма заблуда и Осама бин Ладен е мъртъв. Иначе Обама нямаше да излезе и да говори празни приказки. Операцията е осъществена без знанието на пакистанските служби за сигурност\".

 

Това каза в \"Часът на Милен Цветков\" кореспондентът на кувейтския вестник \"Ал Уатан\" за Балканите Мохамед Халаф по повод смъртта на терорист №1.

 

По думите му влизаме в нов етап, въпреки че това не означава, че с тероризма е свършено.

 

\"Цели се западните ценности да се прилагат в арабското общество, а именно демокрацията и свободата. Виждаме го и в милионите хора, които протестират по улиците на арабските страни\", на мнение е Мохамед Халаф.

 

Египетският журналист Адел Шихауи подкрепя тезата, че Бин Ладен е вторичен продукт на САЩ и Запада, целящ ислямските държави да бъдат в сферата на влиянието.

 

\"Има две причини за убийството му. Едната вътрешна, в САЩ, тъй като има президентски избори. Втората е външна - на фона на бунтовете и революцията на арабските народи. Цели се умерените ислямисти да бъдат въвлечени в политическия процес в техните страни\", смята Адел Шихауи.

 

Според председателя на форум за арабска култура Руслан Трад пък ще има още много дискусии за това дали Осама бин Ладен е наистина убит.

 

\"В случая той е извън играта и може да се очакват няколко сценария за развитие. Международната общност трябва да се фокусира върху това какво следва оттук нататък – дали \"Ал Кайда\" ще се задейства с актове на отмъщение, дали ще има отзвук за Обама и по-голяма подкрепа за него\", смята Трад.